Yangin alarm sistemi, kimyasal bir olay olan yangının erken tespit edilmesini ve böylece hemen söndürülebilmesini sağlayan elektronik sistemdir ve profesyonel teknisyenler tarafından kurulmalıdır. Yangının meydana gelebilmesi için yanıcı madde, oksijen ve ısının bir araya gelmesi gereklidir. Bu üç unsurun bir araya gelmesi ile ortaya çıkan yangının erkenden tespit edilebilmesi için de yangın alarm sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemler, her tür binaların yangına karşı korunmasını sağlamaktadır. Sistem, yangın kontrol paneli, dedektör, alarm butonu, siren ve flaşörlerden meydana gelmektedir. Bu cihazlar belli bir projeye göre monte edilmektedir. Bu işlemin de mutlaka profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Ayrıca sistemde kullanılan elemanların ulusal ve uluslararası yangın yönetmeliklerine uyumlu olması da gereklidir.

Bir işyeri yöneticisi iseniz  en büyük önceliklerinizden biri iş ortamınızdaki insanların güvenliğini sağlamak olmalı. Diğer bir yandan işyerinizin makine, ekipman, stok ve hammadde gibi maddi değerlerini de koruyacak önlemleri almalısınız. Yangın tehlikesi çoğu iş yeri için yıkıcı sonuçları olabilecek büyük bir tehlike


İşyerinizdeki Yangın Tehdidini Belirleyin
Her iş yerinin yangın konusunda farklı risk seviyeleri vardır. Sadece birkaç kişinin çalıştığı ofislerde yangın riski minimum düzeydeyken, yanıcı maddelerle çalışan üretim tesislerinde bu seviye maksimumuma çıkar. Bu yüzden ilk olarak işyerinizin taşıdığı yangın risklerini belirleyerek yangın alarm sistemleri arasında tercih yapmaya başlamalısınız.

İşyeriniz içindeki bölümlerin de farklı yangın riskleri vardır. Örneğin, yanıcı maddelerin depolandığı alan daha yüksek bir riske sahipken, iş ekipmanlarının saklandığı alan daha düşük bir riske sahiptir.

İşyerinizdeki riskli bölgeler de çeşitlilik gösterebilir. Bu yüzden her riske göre farklı bir çözüm üretilmelidir. Yanıcı ve parlayıcı maddelerin olduğu bölümlere ısıya duyarlı yangın dedektörleri, elyaf gibi tutuşan malzemelerin olduğu bölümlere de duman dedektörleri yerleştirilmelidir.

Konvansiyonel ve Adreslenebilen Yangın Alarm Sistemleri
Yangın alarm sistemleri konvansiyonel ve adresli yangın sistemleri olarak ikiye ayrılırlar. Konvansiyonel yangın alarm sistemleri  küçük ofisler ya da oteller gibi kısıtlı alana sahip işletmelerde kullanılmaya daha uygundur. Bu yangın alarm sistemleri diğerlerine göre daha uygun fiyatlıdır. Sistem içinde bir dedektörden sinyal geldiğinde, dedektörün bağlı olduğu devre kontrol paneli tarafından belirlenir. Bu sistemler yangın çıkma olasılığı olan bölgeyi belirleyebilir.


Kablosuz Yangın Alarm Sistemleri
Gelişen teknoloji sayesinde son yıllarda piyasada kablosuz yangın alarm sistemlerine de rastlamaya başladık. Bu sistemlerin kablolu sistemlere göre en büyük avantajı birkaç binadan oluşan işyerlerinde kolay bir şekilde kullanılabilmeleri. Eğer üretim tesisiniz birkaç binadan oluşan bir kampüs ise böyle bir sistemi tercih edebilirsiniz.

Dedektörler
Yangın alarm sistemleri içinde farklı dedektör tipleri kullanılır. Bu dedektörlerden bir bölümü ısıyı, bir bölümü dumanı, bir bölümü de zehirli gazları algılar. Birden fazla tehlikeyi algılama özelliği olan dedektörler de mevcuttur.

Dedektörleri birbirinden ayıran diğer önemli bir unsur da yangın tehlikesini algılama teknikleridir. İyonizasyon özelliğine sahip dedektörler, dedektörler içindeki havayı iyonize ederek dumanı algılar. Fotoelektrik özelliğine sahip dedektörler ise ışık sensörleri sayesinde dumanı belirler.

Yangın Alarmı Paneli
Yangın alarm sistemleri içindeki dedektörler bir panele bağlı olarak çalışırlar. Bu panel de daha büyük bir güvenlik sistemine bağlı olarak çalışabilir.

Yangın alarm panellerinin belirli kapasiteleri vardır. Her panele belirli sayıda dedektör bağlanabilir. Bu yüzden bir yangın alarm paneli seçmeden önce sisteminizde kullanacağınız dedektör sayısını belirlemeniz gerekir.


İLETİŞİM
EN ÇOK TIKLANANLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABER BÜLTENİ

Güncel haberleri almak için lütfen mail adresinizi giriniz.

Başarılı! Mail listemize eklendiniz.
Uyarı! Bir sorun oluştu! Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
Başarılı! Adresiniz mail listesinden çıkarıldı.